QUIZ: How Well Do You Know Shanghai's Old Street Names?

By THAT'S, August 23, 2016

2 0

Story teller Charles de Lint once wrote, “When all is said and done, all roads lead to the same end; so it’s not so much which road you take, as how you take it.” But have you heard that a road by any other name smells just as sweet? 

Back in the day, the Shanghai streets listed below were known by another title. Think you can recognize the former fairways? Test your wits by matching the old and new Lu’s with our quiz. Turn your VPN on to take the interactive quiz:

Is the above quiz widget not loading? You can also take the test below...

1. Hart Road, which runs through current day Jing'an district, was named after British Inspector-General Sir Robert Hart. What is it known as today?

A. Xinzha Lu
B. Jiaozhou Lu
C. Changping Lu
D. Changde Lu

2. Broadway was the name of this street, which ran through present day Hongkou district.

A. Tiantong Lu
B. Daming Lu
C. Huangpu Lu
D. Haining Lu

3. Rue Lafayette, which ran through what is now known as the Former French Concession, was known as Fahwah Road in 1914 and renamed after an American revolutionary general in 1918. Today, this is its name...

A. Xiangyang Lu
B. Changshu Lu
C. Fuxing Zhong Lu
D. Wulumuqi Lu

4. This major road was named "Avenue Joffre" in 1915 to honor the French general Joseph Joffre. What is it called today?

A. Huaihai Lu
B. Yan'an Xi Lu
C. Renmin Lu
D. Chengdu Lu

5. Astor Road was home to the famous Astor House Hotel in Hongkou. These days we know it as what?

A. Huangpu Lu
B. Wusong Lu
C. Jinshan Lu
D. Suzhou Bei Lu

6. Route Cardinal Mercier ran through the present day Former French Concession. What is it called today?

A. Maoming Lu
B. Julu Lu
C. Anfu Lu
D. Changshu Lu

7. Bubbling Well Road was a more practical name for this street, on which you could literally find a bubbling water spring near a major temple that still exists today.

A. Wanhangdu Lu
B. Nanjing Xi Lu
C. Jiangning Lu
D. Longhua Lu

8. Columbia Road housed the famous Columbia Country Club, which was turned into an internment camp during the Japanese occupation. What is the road known as today?

A. Hongqiao Lu
B. Kangding Lu
C. Fudan Lu
D. Panyu Lu

9. Blvd des Deux Republiques (literally "Boulevard of the Two Republics") served as the boundary between the Chinese city and the French Concession in the early 20th century. It eventually became known as what?

A. Huaihai Lu
B. Renmin Lu
C. Yan'an Xi Lu
D. Zhaojiabang Lu

10. Built in early 1914, Seymour Road was home to the Ohel Rachel Synagogue, which served as the center for nearly 20,000 Jewish refugees who fled Europe during World War II. These days, what is it known as?

A. Shaanxi Bei Lu
B. Xinzha Lu
C. Beijing Xi Lu
D. Yanping Lu

11. Love Lane was a fun spot for partygoers in the 1920s and 30s with its vibrant bar strip. The place to be seen here was St. Anna's Ballroom. What is it known as today?

A. Nanchang Lu
B. Yongjia Lu
C. Ruijin Lu
D. Wujiang Lu

12. Great Western Road was a major thoroughfare running out of the settlement and towards the western suburbs. What is it called these days?

A. Beijing Xi Lu
B. Xikang Lu
C. Yan'an Xi Lu
D. Nanjing Xi Lu

13. Amherst Avenue was home to Empire of the Sun author J.G. Ballard for part of his time in Shanghai. Today, we know it as...

A. Xinhua Lu
B. Dingxi Lu
C. Huashan Lu
D. Fahuazhen Lu

14. This street in the heart of the French Concession was originally known as Route Paul Henry. What is it called today?

A. Donghu Lu
B. Changle Lu
C. Dongping Lu
D. Xinle Lu

15. Avenue Petain was the epicenter of the expatriate community, with many American organizations setting up establishments there. What is it called these days?

A. Wulumuqi Lu
B. Hengshan Lu
C. Fuxing Lu
D. Huaihai Lu

16. Ferguson Road was named after American missionary John Calvin Ferguson, who was sent to China in the early 20th Century. These days we know it as...

A. Hunan Lu
B. Huashan Lu
C. Wukang Lu
D. Xingguo Lu

Answers: 1:D, 2:B, 3:C, 4:A, 5:C, 6:A, 7:B, 8:D, 9:B, 10:A, 11:D, 12:C, 13:A, 14:D, 15:B, 16:C

Your score...

0-3: Bu hao, my friend! You could do with a lot more brushing up on your Shanghai history.

4-8: You've got some of the Shanghai history basics down, but you've still got a ways to go. Check out Paul French's The Old Shanghai A-Z to brush up on your city history.

9-13: Bu cuo — not bad. You've got a decent knowledge of Shanghai history that just might come in handy during one night at pub quiz.

14-16: You're a certified Zhongguotong, or should we say "Shanghaitong"? You're a massive Shanghai history nerd who seems to know this city like the back of your hand. You could probably hold a walking tour of this city if you wanted to.

more news

This Day in History: Weibo Launched in China

Weibo’s start came at a turbulent time as both Twitter and Fanfou were temporarily blocked in June 2009.

This Day in History: The 2008 Beijing Olympics Opening Ceremony

A look back at the first ever Olympics to be hosted in China.

This Day In History: Korean War's Operation Big Switch

The repatriation of remaining prisoners from both sides of the Korean War came with a few surprises.

This Day in History: The Foreign Founder Member of the CPC

The Dutch socialist who attended the First National Congress of the CPC.

This Day in History: British Handover Hong Kong to China

On July 1, 1997, China resumed its control of Hong Kong after 156 years of British rule.

This Day in History: Aleister Crowley Summons Demon in Shanghai

In 1906, the occultist, mystic, magician and self-proclaimed Beast 666 came to Shanghai to summon his Holy Guardian Angel...

This Day in History: Nixon Signs Shanghai Communique

On February 27, 1972, President Richard Nixon and Premier Zhou Enlai signed the Shanghai Communique, a document that has remained the basis for Sino-American relations ever since.

The Day in History: Shanghai’s First KFC Opens in 2 on the Bund

Across eras of glory and turmoil, the Bund legend has stood tall.

0 User Comments

In Case You Missed It…

We're on WeChat!

Scan our QR Code at right or follow us at thatsonline for events, guides, giveaways and much more!

7 Days in China With thatsmags.com

Weekly updates to your email inbox every Wednesday

Subscribe

Download previous issues

Never miss an issue of That's Magazines!

Visit the archives